Η καλλιέργεια κηπευτικών ειδικά στα χωριά της Ηπείρου είναι αρκετά διαδεδομένη.

Το κάθε σπίτι έχει ένα μικρό λαχανόκηπο, με συνέπεια να έχει μια σχετική αυτάρκεια σε προϊόντα υψηλής θρεπτικής αξίας αλλά κυρίως απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα και λιπάσματα.

Ανεβάζουμε λοιπόν αυτό το άρθρο με σκοπό να υπενθυμίσουμε ποια είδη κηπευτικών μπορούμε να φυτέψουμε ή να σπείρουμε το μήνα  Μάρτιο, που είναι και ο πρώτος της άνοιξης  και ποιες καλλιεργητικές φροντίδες επιβάλλεται να κάνουμε προκειμένου να έχουμε ένα έτοιμο προς φύτευση κήπο.

Αρχικά, επιθεωρήστε τον κήπο σας. Ελέγξτε το έδαφος, την κλίση του, αν έχει ζιζάνια, ποια πολυετή φυτά είναι σε καλή κατάσταση. Μαζέψτε τα πεσμένα φύλλα και φρούτα που έχουν συγκεντρωθεί στο έδαφος ώστε να μην υπάρχουν εστίες δημιουργίας ασθενειών και εντόμων στον κήπο σας. Οι πρώτες ζεστές ημέρες της άνοιξης θα σηματοδοτήσουν τη γέννηση ενοχλητικών επισκεπτών στον κήπο σας. Για τον ίδιο λόγο, κόβετε όλα τα τραυματισμένα κλαδιά αμέσως μόλις τα εντοπίσετε.

Προτού αρχίσετε να σκάβετε τρύπες για να φυτέψετε σπόρους, ελέγξτε σε τι κατάσταση είναι τα εργαλεία σας.

Καθαρίστε και ακονίστε κλαδευτήρια, μηχανήματα κουρέματος και ηλεκτρικά εργαλεία όπως αλυσοπρίονα, ψαλίδια και χορτοκοπτικές μηχανές.

Ο κλασικός τρόπος προετοιμασίας του εδάφους είναι το όργωμα και το φρεζάρισμα. Όταν μιλάμε για μικρούς οικιακούς κήπους μια μικρή φρέζα ή ένα μπέλι κάνει επίσης  πολύ καλά αυτή τη δουλειά. Αφού λοιπόν ξεχορτιαριάσουμε τον κήπο και βγάλουμε τυχόν πέτρες, τον σκάβουμε και με μια τσουγράνα τον ισιώνουμε. Ο κήπος μας είναι έτοιμος για φύτεμα. Τι θα φυτέψουμε όμως; Ο Μάρτιος είναι ή αρχή της άνοιξης και την άνοιξη μπορούν να φυτευτούν τα περισσότερα κηπευτικά.

Εδώ  είναι καλό να γίνει ένας διαχωρισμός, διότι μας δίνεται η δυνατότητα είτε να σπείρουμε είτε  να μεταφυτέψουμε έτοιμα φυτά που είχαμε σε θερμοκήπιο ή που αγοράσαμε από πιστοποιημένους εμπόρους.

Μπορούμε λοιπόν να σπείρουμε Ντομάτες, Αγγουράκια,  Μελιτζάνα, Καρότα, Κολοκυθάκι, Κρεμμύδια, Λάχανα, Μαϊντανό, Ρεπάνια, Σέλινο, Σπανάκι, Πατάτα, Βασιλικό, Πράσα, Κουνουπίδια και άλλα.

Η φετινή χρονιά έμεινε πίσω σε σχέση με αυτό που είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι μας δίνει την ευκαιρία (για όσους αργοπορήσαμε) να σπείρουμε ακόμα και τώρα σε σπορεία στο σπίτι μας ( όπου μπορούμε να τα παρακολουθούμε καθημερινά) ντομάτες, μελιτζάνες και πιπεριές για να μας δώσουν όψιμα καρπό.
Αν το φροντίσουμε τις επόμενες μέρες μπορούμε στο ύπαιθρο να σπείρουμε ακόμα αρακά, βοηθώντας τον με μερικά ποτίσματα για να προλάβει στην ανάπτυξη αυτού που σπάρθηκε στην ώρα του.
Φυτεύουμε κοκκάρι για να μας δώσει κρεμμυδάκια φρέσκα ή ξερό κρεμμύδι.
Σπέρνουμε ακόμα κρεμμύδι σε σπόρο αν θέλουμε για την επόμενη χρονιά να έχουμε κοκκάρι δικής μας παραγωγής.
Σπέρνουμε σαλάτες ή φυτεύουμε έτοιμα φυτά.
Μπορούμε να σπείρουμε μαϊντανό, άνηθο, κάρδαμο, βασιλικούς αλλά και πράσα για να έχουμε τον Αύγουστο δικά μας πρασάκια για μεταφύτευμα.
Αυτήν την εποχή σπέρνονται φασόλια αναρριχώμενα και καθιστά, καλαμπόκια και ηλίανθοι, και μόλις ζεστάνει ακόμα λίγο και οι μπάμιες.
Σπέρνουμε σε προστατευμένο μέρος κολοκυθάκι, κολοκύθες, αγγούρια, πεπόνια και καρπούζια.

Οι μεταφυτεύσεις  πρέπει να είναι επιλεκτικές ανάλογα με την περιοχή, διότι ο Μάρτιος είναι ένας μήνας όπου οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν ομαλοποιηθεί πλήρως. Μια απότομη πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να αποβεί μοιραία, ειδικά για μικρά φυτά που από την ασφάλεια και την πλήρη προστασία των θερμοκηπίων βρίσκονται έξω στον κήπο «απροστάτευτα». Καλό είναι λοιπόν αν είναι να κάνουμε μεταφυτέψεις να είμαστε προετοιμασμένοι ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί να τους παρέχουμε κάλυψη και προστασία. Υπό προϋποθέσεις λοιπόν και μάλλον καλύτερα προς το τέλος του Μάρτη μεταφυτεύουμε, ντομάτες, πιπεριές, σαλάτες, κολοκυθάκι, κολοκύθες, αγγούρια, μελιτζάνα, μπάμια,

Τέλος, να πούμε ότι αν δεν το έχετε κάνει ήδη, είναι η εποχή που οι τριανταφυλλιές, τα γιασεμιά, τις μπουκαμβίλιες, το πλουμπάγκο ή μπλέ γιασεμί, τις ορτανσίες, τη ναντίνα, το λιγούστρο, το αγιόκλημα και άλλα φυτά και θάμνους καλοκαιρινής ανθοφορίας, πριν αρχίσουν να πετούν καινούργια κλαδάκια χρειάζονται κλάδεμα και καλό θα ήταν αμέσως μετά να γίνει και μια επέμβαση με χαλκούχο σκεύασμα. Ταυτόχρονα θα πρέπει να είμαστε παρατηρητικοί να ελέγχουμε συχνά για ασθένειες και έντομα (κυρίως μελίγκρα/αφίδες και κοκκοειδή) που δυστυχώς σύντομα θα αρχίσουν να επισκέπτονται τα φυτά μας.

Καλή επιτυχία!

Για κάθε απορία μην διστάσετε να απευθυνθείτε στους γεωπόνους μας.

Ηγουμενίτσα: 2665025483, 2665022124

Παραμυθιά: 2666023055

Φιλιάτες: 2664023144

Μετάβαση στο περιεχόμενο