Το επόμενο χρονικό διάστημα πιθανόν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ή αρχές του 2019, σύμφωνα με το πλάνο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προβλέπεται να ενεργοποιηθεί το Μέτρο 6 (υπομέτρο 6.3) «ενίσχυση των μικρών εκμεταλλεύσεων», το αποκαλούμενο και ως «14χίλιαρο», που προβλέπει εφάπαξ καταβολή ενίσχυσης προς τους δικαιούχους, ύψους 14.000 ευρώ ανά δικαιούχο.

Ο στόχος της δράσης
Στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι να ενισχυθούν με εφάπαξ οικονομική στήριξη συνολικού ύψους 14.000 ευρώ, συνολικά 5.000 δικαιούχοι μικρών εκμεταλλεύσεων από 5.000 έως 7.999 τυπικής απόδοσης.
Τυπική απόδοση είναι τεχνικός δείκτης με βάση το είδος και την ποσότητα των καλλιεργειών και των εκτροφών της εκμετάλλευσης.
Βασική προϋπόθεση θα είναι να δημιουργηθούν μέσα στην επόμενη τριετία εκμεταλλεύσεις πάνω από 8000 τυπικής απόδοσης και ταυτόχρονα να αποκτήσουν και την ιδιότητα του επαγγελματία γεωργού.

Κριτήρια και δικαίωμα συμμετοχής
Για να μπορεί κανείς να υποβάλλει άιτηση ένταξης στο πρόγραμμα θα πρέπει να:
-Έχει υποβάλλει δήλωση καλλιέργειας στο ολοκληρωμένο σύστημα ΟΣΔΕ το 2018
-Έχει ηλικία μέχρι και τα 61 έτη (και όχι μέχρι 56 ΄όπως φημολογείται)
-Είναι αρχηγός οικογενειακής γεωργικής εκμετάλλευσης
-Υποβάλλει με την αίτηση και σχέδιο δράσης τουλάχιστον τριετίας
-Έχει ατομική ή οικογενειακή εκμετάλλευση που βρίσκεται σε μικρές κοινότητες (έως και 5.000 κάτοικοι)
-Οι υποψήφιοι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων τουλάχιστον ως κάτοχοι εκμεταλλεύσεων.

Δεν θα έχουν δικαίωμα ένταξης όσοι:
-Έχουν επιδοτηθεί από οποιαδήποτε πρόσκληση (1ης ή 2ης) στο μέτρο των Νέων Γεωργών ΜΕΤΡΟ 6.1
-Όσοι είναι μέλη οικογενειακής εκμετάλλευσης(αποκλείονται ο/η σύζυγος υφιστάμενου κατ’ επάγγελμα γεωργού στην οικογένεια).
Επιπλέον με εισοδηματικά κριτήρια στην βαθμολογία προτεραιότητα θα έχουν και θα κριθούν ευκολότερα δικαιούχοι όσοι έχουν εισόδημα μέχρι και 3000 ευρώ, καθώς και όσοι έχουν επίσης χαμηλό οικογενειακό εισόδημα.
Το ύψος του προϋπολογισμού της πρόσκλησης θα ανέρχεται σε 70.000.000 ευρώ δημόσιας δαπάνης και η κατανομή των κονδυλίων θα γίνει Περιφερειακά, όπως έγινε και στο υψόμετρο 6.1 των Νέων γεωργών, δηλαδή θα κατανεμηθεί το ποσό της πρόσκλησης ανά διοικητική Περιφέρεια.

 

Υπεύθυνος Τμήματος Αγροτικών Μελετών
Θεοδώρου Νικόλαος Τ. Γεωπονίας
Α.Σ. Θεσπρωτίας Πρέβεζας – ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ
Ελευθερίας 13 Ηγουμενίτσα 46100
Τ. 2665024070, 2665025481-2

Μετάβαση στο περιεχόμενο