Σε ετοιμότητα η τράπεζα να πληρώσει τις εκκρεμότητες των αγροπεριβαλλοντικών, μόλις πάρει εντολή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σε αναμονή πληρωμών για μια ακόμα ημέρα βρίσκονται χιλιάδες κτηνοτρόφοι, αλλά και αγρότες, καθώς οι πιστώσεις που είχαν τρέξει έως και τις 16.30 το απόγευμα της Δευτέρα, για τα αγροπεριβαλλοντικά ήταν ελάχιστες και αφορούσαν τμηματικές καταβολές (κυρίως βιολογική κτηνοτροφία και μείωση νιτρορύπανσης), ανάλογα την Περιφέρεια.

Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες του ΑγροΤύπου, η τράπεζα είναι σε ετοιμότητα, άπαξ και πάνε οι εντολές πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, να τρέξει άμεσα την πληρωμή, αν και νεότερες πληροφορίες από τον Οργανισμό Πληρωμών, κάνουν λόγο για δυσκολία στις διαδικασίες για μαζική πληρωμή των εκκρεμοτήτων. Άρα, το πιο πιθανό σενάριο λέει πως μπορεί να υπάρξουν κάποιες πιστώσεις την Δευτέρα το απόγευμα, αλλά δεν θα έχουν μαζικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, στις 16.30 το απόγευμα της Δευτέρας, χρήματα είχαν αρχίσει να φαίνονται σε λογαριασμούς κτηνοτρόφων (νέες εντάξεις) από τη Θεσσαλία και τη Δυτική Ελλάδα.

Προχωρά η διαδικασία για την εξισωτική αποζημίωση

Σύμφωνα με σχετική απόφαση που δημοσιεύτηκε στη διαύγεια, την ένταξη των παραδεκτών αιτήσεων στήριξης/πληρωμής στο Μέτρο 13 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα», για το έτος 2022, και αφορούν α) το Υπομέτρο 13.1 «Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές», β) το Υπομέτρο 13.2 «Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών» και γ) το Υπομέτρο 13.3 «Χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα», προχώρησε το ΥπΑΑΤ. Παραδοσιακά, η εξισωτική αποζημίωση, πληρώνεται πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, λίγο μετά την Ενιαία Ενίσχυση.

(Δείτε εδώ την απόφαση)

Σε τροχιά πληρωμής η ενίσχυση λιπασμάτων

Εν τω μεταξύ, εγκρίθηκε το κονδύλι για την έκτακτη ενίσχυση αγοράς λιπασμάτων, που μπαίνει πλέον σε τροχιά πληρωμής. Ο συνολικός προϋπολογισμός αγγίζει τα 60 εκατ. ευρώ. 

Πηγή: agrotypos.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο